Bouwtekening:

 
 
MELKPAK-BOEMERANGS

Voor mensen die de serieuze boemerangs nog te moeilijk (denken te) vinden of op een eenvoudige manier iets over tuning willen leren of gewoon lol willen maken in de huiskamer zijn hier mijn aanwijzingen voor dat makkelijke vermaak.
Midden jaren 80, toen ik nog maar net geïnfecteerd was met het boemerangvirus kwam ik op het idee om melkpakken (Purepak) te gebruiken vanwege hun ideale hoogte/lengte en stevigheid. Daarbij kwam dat een kant, die ik als de in de vlucht zichtbare bovenkant van de boemerang hou, al een kleurtje had.
Bovendien; verschillende pakken, verschillende opdruk.
Snij nu de bodem en de bovenkant uit zo'n pak, deel hem overlangs (bij de lasnaad) en haal de 4 gladde stukken eruit.
Knip hiervan over de gehele lengte strookjes van bijna 2 cm breed, maar voor de stervorm een stuk smaller. Door het knippen zijn de strookjes niet meer vlak. Dit komt goed uit. De enigszins holle kant wordt de bovenkant van de boemerang. Leg om te beginnen 2 strookjes kruislings op elkaar en niet ze vast. Ze hoeven niet persé haaks en in het midden te zitten, er is veel mogelijk, als de vleugels maar niet tè lang worden en de tuning juist is.
Vergeet ook niet voor de veiligheid de hoekjes rond te maken. Door de jaren heen heb ik zeer verschillende kartonnen verpakkingen gebruikt, dat gaat wel, maar een melkpak blijkt het duurzaamst en werkt het prettigst.

Enige theorie:
Een boemerang is in feite een samenstel van vleugels. Indien goed geworpen zullen die vleugels snel om een zwaartepunt roteren en zo lift opwekken. Een vleugel produceert lift vanwege het profiel -de dwarsdoorsnede- die hij heeft, maar ook door zijn stand in de ruimte. Met name die bedoelde naar omhoog verbuiging van de vleugels en de positieve tipverdraaiing zorgen ervoor dat de melkpakboemerangs kunnen vliegen.
Let wel: doordat een melkpakboemerang nauwelijks massa heeft mag de tipverdraaiing niet te sterk zijn. Hoe groter de hoek immers, hoe meer luchtweerstand de vleugels ondervinden en dat heeft een groot effect op de cruciale rotatie. Die van groot belang zijnde rondwenteling om zijn zwaartepunt -een boemerang vliegt bij de gratie van zijn rotatie- wordt verkregen door met een soepele, van ver naar achteren gebogen tot naar voren toe doorgestrekte, pols zonder veel kracht recht naar voren te werpen. Daarbij moet, en ook dat is zeer belangrijk, de boemerang in min of meer verticale stand losgelaten worden.
Inderdaad, er zijn een aantal belangrijke variabelen om mee te experimenteren. Het lijkt misschien moeilijker dan het is; het valt best mee. Bedenk dat bij heuse boemerangs buiten de factor wind ook nog eens meespeelt.
Veel plezier bij het uitvinden van de juiste mix en als daar nog hulp bij nodig is dan sta ik u graag te woord op
tel: 0341-258652 of 06-13094323De NO WASTE boemerang.

Deze boemerang, ontworpen door Fedde Engwerda, mag niet voor commerciële doeleinden worden na gemaakt.
Deze boemerang beschrijft een mooi, laag tot middelhoge , cirkelvormige baan en is uit verschillende plaatmaterialen te vervaardigen.
De gaten in deze boemerang hebben meerdere functies. Zij vormen een grip, produeren een attractief geluid waaraan tevens is te horen of er met voldoende spin ( felle soepele poolsbeweging ) is geworpen en zij zorgen ervoor dat de NO WASTE rustig en met weinig rotatie binnen komt vliegen zodat hij gemakkelijk zelfs met 1 hand te vangen is. Tevens kan men met bijvoorbeeld een messing plug eerst een gat in de voorste vleugel opvullen en later de anderen.
Hierdoor vergroot men de reikwijdte van de NO WASTE aanzienlijk.
Deze boemerang is, zoals zij is afgebeeld, een rechtshandig model en zal tegen de klok in rondvliegen. Een linkshandig model, die de andere kant opvliegt, is spiegelbeeldig hieraan.
Als de NO WASTE gemaakt wordt van 3mm trespa ( dit is materiaal bestaande uit met kunsthars samengeperste papiervezels ) vliegt hij 40m ver evenals de variant van het 4mm dikke en onbreekbare polycarbonaat.
Bij deze laatste twee versies is werpen met enige kracht ( met behoud van techniek ) een vereiste. Gemakkelijker werpt de NO WASTE die gemaakt is van 6mm dik berkenmultiplex. In deze uitvoering komen de gaten te vervallen omdat ze hier teveel luchtweerstand geven. Deze NO WASTE vliegt zo’n 20m rond. Het is van belang dat de vleugels zich in een plat vlak bevinden. Als het plaatmateriaal krom is kies dan de holle kant als de bovenkant zodat de vleugels iets omhoog staan. De vleugels mogen nimmer naar beneden wijzen.
Schuin de kanten af volgens de tekening en vergeet niet de onderkanten ook iets af te ronden.

De bouwtekening kun je downloaden als pdf bestand. Hiervoor heb je Adobe Acrobat nodig

Klik hier voor de bouwtekening

Het Werpen

Zoek een ruime werpplek en bedenk dat bij een verkeerde worp of bij teveel wind je boemerang een heel eind bij je vandaan of zelfs achter je kan landen.
Ga om te beginnen niet werpen boven windkracht 2
Als er wind is ga dan zo staan dat hij van linksvoor komt, zie diagram.
Neem een vleugeleinde beet tussen duim en wijsvinger of net als een potlood waarbij de bolle kant van je boemerang aan de kant van je duim zit.
Buig je pols naar achteren. Maak een werpbeweging van achter naar voren in een rechte lijn. Mik naar een punt net boven de horizon en zwiep aan het einde je pols terug naar voren.
Houdt tijdens deze beweging de boemerang steeds bijna verticaal.
De boemerang zal een mooie vlucht maken ( hoewel er heel wat kinderen zijn die het juist mooi vinden als hun boemerang hoog, ver en een heel andere kant opvliegt ) als de variabele kracht, werphoek, hellingshoek en windhoek met elkaar in balans zijn.
De baan van de boemerang is dus te optimaliseren door wat met de variabelen te spelen.
De rotatie van de boemerang, verkregen door een felle, soepele polsbeweging moet echter altijd optimaal zijn.

 

© Fedde Engwerda - www.boemerangman.nl
Indien u dit wilt overnemen mag dat alleen met bronvermelding.