Dus niet!!:


DUS NIET

Er doen vele verhalen de ronde over boemerangs en er bestaan net zo’n hoop ideeën over die magische kromhouten, maar grofweg de meeste zijn een misvatting. Dat is ook niet zo verwonderlijk want via vele kanalen zoals (teken)film, cartoon en stripverhaal, computerspelletjes, reclame, speelgoed, eigen bevindingen met al dan niet één van de vele wanproducten waarmee de markt overstelpt is, reisverslagen en zelfs exposities, lesmateriaal en encyclopedieën die eigenlijk beter zouden moeten weten komen die fabeltjes tot ons.

Hier een rechtzetting van wat misverstanden.

Het meest verspreide en klassieke misverstand is dat boemerangs wapens zijn en dat je ermee op een prooi op afstand kunt mikken. Kuifje is niet de enige die het zó bont maakt dat de boemerang zelfs ná het treffen nog terugkeert.

Echter voor velen is het al moeilijk om een sneeuwbal raak te gooien; hoe moet het dan als-ie een bochie vliegt. En als-ie ergens tegenaan vliegt is het duidelijk dat zijn vlucht verstoord wordt.



Helemaal onwaar is het nu ook weer niet. Boemerangs worden op goed geluk in zwermen vogels geworpen, of er worden vogels mee opgeschrikt zodat ze in een net vliegen.

Daarnaast bestaan er jachthouten, zie foto hieronder, die wel verwant zijn aan boemerangs, maar toch heel anders zijn. Ze zijn veel langwerpiger van vorm en hebben een profiel dat aan beide kanten bol is. Als ze parallel aan de grond geworpen worden (anders dus dan boemerangs) vliegen ze rechtuit en kunnen een grote afstand overbruggen. Hier kun je dus mee mikken, maar terugkeren doen ze niet.

Wetenschappers spreken graag van non-returning boomerangs



Een boemerang vliegt heen en weer, naar voren en weer terug.

Om te bewijzen dat de boemerang geen jojo is maar een mooie rondvlucht maakt is hier een nachtelijk en typisch Australisch plaatje waarop te zien is dat de boemerang, waar een vuurwerksterretje aan bevestigd zit, geen haakse bocht maakt maar geleidelijk aan hoogte wint en dan een dalende bocht maakt.



Boemerangs komen uit Australië. Uitgevonden door de aboriginals.

Wel,…wie zal het zeggen? Australië wordt vaak als eerste en enige genoemd omdat de aboriginals de laatsten zijn die ze nog gebruiken.

Boemerangs en de daaraan verwante jachthouten zijn echter verspreid over de wereld gevonden, de oudste (23.000 jaar) zelfs in Polen. De Egyptische farao TutAnchAmon had ze in zijn graftombe en hieronder is een afbeelding van de Vlaardingse boemerang uit de Romeinse tijd.



Boemerangs hebben een banaan- of kleerhangervorm, niet waar? Deels waar! Boemerangs kunnen zeer uiteenlopende vormen hebben.

Waar het gaat om de ‘omtrekvorm’ kun je haast stellen dat de enige beperking je fantasie is. Het blijven boemerangs door hun 3-D vorm; het profiel, de dwarsdoorsnede van de vleugels dat er ook als een vleugel uitziet.







Een boemerang komt altijd terug! Toch?......

Met moge duidelijk zijn dat boemerangs alleen een mooie rondvlucht maken als ze op de juiste manier geworpen zijn. Die juiste manier wordt verkregen als de vijf variabelen die van belang zijn (kracht, rotatie, werphoek, hellingshoek en windhoek) met elkaar in balans zijn.

Alle mogelijke boemerang filmpjes zijn te zien op Youtube