Veel gestelde vragen:

 
Vraag: Komt een boemerang altijd terug?
Antw.: Nee, een boemerang komt alleen terug als hij op de juiste manier is gemaakt en geworpen. 

Vraag: Waarom komt een boemerang niet altijd precíes terug?
Antw.: Een boemerang komt alleen bij een perfecte worp onder ideale omstandigheden precies terug. Trouwens, wat is precies; voor je     voeten landen of netjes vangen op de plaats. De meeste boemerangs vliegen namelijk nog even door als je ze niet vangt. Zelfs bij een ideale worp is een boemerang een speelbal van de wind,  wind en vlagen die maar moeilijk zijn in te schatten. Bij een ideale worp is er een goede balans verkregen tussen kracht, hellingshoek, werphoek en windhoek terwijl de rotatie sowieso optimaal moet zijn.


Vraag: Ik heb een echte boemerang van mijn tante uit Australië, maar die doet het niet.
Antw.: Tsja, ik krijg regelmatig dit soort vragen. Ik ben zelf al 5x Down Under geweest en weet dat je daar overal 'boemerangs' kan kopen. Verreweg de aller-aller-allermeesten hebben niet de capaciteit om rond te vliegen. Een geoefend oog kan dit beoordelen en de doorsnee toerist heeft dit niet. Bovendien wordt een zeer groot deel louter ter muurversiering gekocht en dan heb je niet zo'n dure profielafwerking nodig. Het kan echter ook zijn dat het weleen goede boemerang is. Hou er dan rekening mee dat er verschil is tussen links- en rechtshandige boemerangs. Kijk ook verder op deze site hoe je moet werpen.

Vraag: Is boemerangwerpen gevaarlijk?
Antw.: Nee, als je een goede boemerang op de juiste manier met gezond verstand werpt dan is boemerangwerpen minder blessuregevoelig dan
voetballen. Een paar serieuze aandachtspunten zijn echter de zgn. sikkel- worp waarbij men de boemerang eerder parallel aan de grond dan verticaal houdt. Daardoor stijgt hij snel en komt hij met grote snelheid weer te- rug. Ook moet men een boemerang voor de eerste keer nooit full power werpen omdat deze wel eens een ander vluchtpatroon kan hebben dan gedacht. Kies daarom ook altijd een ruime werpplek zonder argeloze omstanders.

Vraag:Hoe is de rondvlucht te verklaren?
Antw.: Een goed geworpen boemerang is een snel om zijn zwaartepunt roterend lichaam waarop liftkrachten werken. De liftresultante loopt parallel aan de rotatieas maar grijpt niet aan in het zwaartepunt omdat de vooruitbewegende (=bovenste) vleugel door zijn hogere snelheid meer lift genereert dan het terugbewegende deel van de boemerang. Als er een kracht wordt uitgeoefend op een roterend lichaam dan reageert dat lichaam daarop alsof die kracht 90 graden verder werd uitgeoefend. We spreken van gyroscopische precessie.
Voorbeelden uit de praktijk: wordt er tegen een tol aangetikt of geblazen dan valt hij niet om maar draait weg / als we een fietswiel kantelen gaan we de bocht om.
Een boemerang vliegt niet alleen de bocht om maar gaat ook nog eens plat liggen. Dit is moeilijker te verklaren maar heeft te maken met het feit dat de volgvleugel in de vuile wind vliegt.

Vraag: Een boemerang is toch een wapen?
Antw.: Nee, omdat een boemerang een kromme baan beschrijft kun je er niet daadwerkelijk mee mikken en is dus als wapen niet erg efficiënt. Ze worden wel op goed geluk in zwermen vogels geworpen en worden gebruikt om watervogels mee op te jagen zodat ze in een net vliegen. De tot de verbeelding sprekende jachthouten die men voor ogen heeft zijn o.a. onder de naam kylie bekend en vliegen rechtuit. Een goede kylie kan wel een afstand van 150 meter afleggen. Zij zijn groter dan de doorsnee boemerang, langwerpiger en hebben een ander profiel. 

Vraag: Waar komen de boemerangs vandaan?
Antw.: Dat is niet echt duidelijk. Hoewel Australië vaak genoemd wordt als land van oorsprong werden ze verspreid over de gehele wereld gebruikt.
Zelfs in ons eigen Nederland zijn er een aantal opgegraven maar als je de aboriginals vraagt waar ze vandaan komen dan zullen ze met het volgende mooie verhaal antwoorden: In de Dreamtime, dat is de mythologische ontstaansgeschiedenis van de aboriginals, rustte de hemel zwaar op de aarde zodat alle schepselen veroordeeld waren tot het kruipen over de grond. Op zekere dag vond een voorouder in een magische poel een mooie rechte stok en begon de hemel ermee omhoog te duwen. Langzaam maar zeker kregen mens en dier meer ruimte en toen de kangoeroes eenmaal van vreugde rondsprongen, de bomen hun takken konden uitspreiden en de vogels vrij rondvlogen was door al dat geduw de stok krom geworden en vanaf díe dag diende zij een ander doel.

Vraag: Is boemerangwerpen moeilijk?
Antw.: Een mooie vergelijking die ik eens las is de volgende: boemerangwerpen is net zo moeilijk als het gooien van een prop papier in een prullenmand
op 7 meter afstand bij lichte zijwind. Het lijkt onmogelijk maar met enige oefening is het goed te doen. 

Vraag: Kun je het gemakkelijk leren?
Antw.: Zoals bij zoveel dingen is het ook hier handig als je wat aanleg hebt. Ook is het prettig als je alvast een soepele pols hebt, anders moet je die kweken. Toen ìk begon had ik volgens mij geen van beide. Dat had ik echter niet eens goed in de gaten want, zoals bij zovelen was mijn leer- meester het boek dat ik gekocht had en boeken kunnen niet praten. Daar bedoel ik mee dat als er niemand is die je zegt wat je verkeerd doet, dat je daar dan ook maar moeilijk achter komt. Ook is het zo dat als je goede coaching krijgt je de basis snel onder de knie hebt en, omdat ik uit eigen ervaring spreek probeer ik ook altijd iedereen als het enigszins mogelijk is persoonlijk te begeleiden.

Vraag: Hoe oud moet je zijn?
Antw.: Op de school van mijn dochter ben ik wel eens overblijfhulp en dan wordt me vaak gevraagd of ik die ronddraaidingen weer bij me heb.
Wat ik dan merk is dat veel jongste kleuters prima overweg kunnen met mijn EZ-round en zelfs met boemerangs die niet 'vanzelf' gaan terwijl sommige leerlingen uit de hoogste klassen er niets van bakken. Wel valt te zeggen dat boemerangs die verder vliegen meer kracht vereisen en dat jongere kinderen daar meer moeite mee hebben. Bovendien is het zo dat jongere kinderen meer gestuurd moeten worden  als het gaat om juist en verantwoord gebruik van de boemerang.

Vraag: Wat houdt een wedstrijd in?
Antw.: Bij een boemerangwedstrijd worden er, net als bij atletiek verschillende onderdelen doorgevoerd en voor ieder onderdeel worden ook weer speciale boemerangs ontworpen om zo goed mogelijk te kunnen scoren want het gaat niet alleen om precies terugkomen en (truc)vangen maar ook om snelheid, de grootste afstand tot de werper, de langste duur in de lucht, met twee tegelijk werpen en jongleren waarbij er voortdurend één in de lucht is. Het wedstrijdveld bestaat uit een 9-tal concentrische cirkels waarvan de grootste een middellijn heeft van 100 meter en de kleinste een straal van 2 meter. Het gemeenschappelijke middelpunt van deze cirkels vormt de werpplek zodat bekeken kan worden hoe ver de boemerang is gevlogen en hoe dichtbij weer teruggekomen. Tijdens een wedstrijd moet een boemerang minimaal de 20 m. cirkel halen.
Er wordt louter om ere-prijzen gestreden.



Vraag: Hoe anders is een linkshandige boemerang?
Antw.: Omdat een linkshandige boemerang met de wijzers van de klok mee om zijn zwaartepunt roteert en ook zijn rondje de andere kant uit vliegt, 
moet hij spiegelbeeldig gemaakt zijn aan een rechtshandig exemplaar. Waar bij een rechtshandige boemerang aan de rechterkant de stompe voorrand van de vleugel zit, zit bij een linkshandige boemerang de  achterrand van de vleugel en omgekeerd. 

Vraag: Kun je huiskamerboemerangs ook buiten gebruiken?
Antw.: Ja, een huiskamerboemerang heet alleen maar zo om aan te geven dat hij een kleine draaicirkel heeft. Het is natuurlijk wel zo dat hij net als iedere andere boemerang gevoelig is voor wind en dat hij  gemakkelijk weggeblazen kan worden.

Vraag: Kun je er ook scheermesjes aan maken?
Antw.: Ja, en aan een voetbal kun je kopspijkers vastkleven.

Vraag: Kun je er ook mee grasmaaien?
Antw.: Ja, maar dan moet je er wel eerst scheermesjes aan vastmaken.<

Vraag: Er zijn toch ook mensen die het wél serieus nemen?
Antw.: Belcampo schreef in 1958 voor zijn boek ‘Het Grote Gebeuren’:
In een mens is iets van een boemerang. Koen en duizelend stort hij zich in ‘t leven voor- en opwaarts maar altijd komt op grote hoogte het terugzien op zijn eigen baan en oorsprong en eenmaal is er ‘t punt waarop ‘t verlangen naar terugkeer de overhand krijgt op drang naar groter verte.

copyright(c) 2000 Fedde Engwerda